Tuesday, January 31, 2012

Aisy Laiqah Ke Swiss Garden Damai Laut Lumut Perak

Assalamualaikum,


entri kali ni, aku nak cerita sikit pengalaman Aisy Laiqah travel bersama parents dia berjimba-jimbaan bercuti. Tapi takde la travel pi Paris ke, London ke, abah Aisy Laiqah mampu bawak gi Lumut jeeeee, nanti dapat job beso bley laa abah bawak Laiqah pi Aussie wohawohawoha... abah dia pun tak caya kalau dapat pi aussie hahahaah.. tapi mana tau , rejeki kan? << ayat mami Laiqah yang biasa kedengaran.


Wokey back to the story, Aisy Laiqah dengan konfidenye mengemas baju ... teeeeeeeeeett .. mengemas ertinya menyepah ye.. mami dia laa penat kemas baju, dia yang rajin kluarkan balik dari bag. hahaha.. adoiyainyepunnn laiqah ni, memang skang dia super aktif mcm abah dia. Plan asal kitorang gerak pagi sabtu ke Lumut, sekali abah Laiqah kene meeting kat Ampang. So abah laiqah amik cuti setengah hari, pastu kitorang terus shoot naik KL yoww. Nasib baik laa ade Ipad yang telah digodam dan diisi dengan GPS, kalau tak, jangan harap nak sampai tempat meeting abah laiqah. Kat tengah bandar Ampang tu, pandai plak orang kampung mcm kami ni jalan ke ampang kekekekek. tengah fokus memandu, kitorang pun follow le lead GPS tu, pusing ke kiri, pusing ke kanan, bila dah nak sampai tu kitorang pun menjerit kegirangan laa, sebab dah nak sampai, sekali belok punye belok, lalu blakang rumah orang, ending dia jalan mati, tempat nak pegi sebrang parit sanun, mcmane gayanye nak nyeberang yeop? kalau kreta aku ni bumblebee bley jugak transform pastu lompat. hahahah tapi dapat jugak sampai sebab abah Laiqah tepon je orang yang nak meeting tu. settle.

Lepas je meeting, kitorang pi Kota Damansara, sebab nak cek in , nasib baik le kat sane banyak hotel budget murah, end up kitorang stay kt Sun Inns. Tune hotel mahal gaban! =p. Mandi-mandi wangi-wangi , kitorang pi menchekek kat restoren abah n mami dating dulu2 hahahahah, chewahh konon2 mengimbau kenangan lama , tetiba lagu 3Kata KRU berkumandang WAHAHAHAHHAHA. Lepas menchekek yang buruk lantak, kitorang pi uptown Kota Damansara, jalan2 cari nahas hahahah. Laiqah yang shopping rupenye, dapat belon gas angry bird hahahahaha. Dah penat ronda2 , kitorang pun balik ngorok.

Besoknya, seawal 8 pagi kitorang dah check out, sebab kitorang nak elak jam. Sebelumtu bekfes dulu kat Subaidah, kene roti saden memang tarrrbaik. makan pun cecepat, sebab nak gerak cepat.. sepanjang jalan sampai ke Kuala Selangor, jalan memang best smooth, cume banyak kereta, sampai je Kuala Selangor, hambik kau, jam diaaaaaaaaaaaaaa.. lepas tu kat Tanjung Karang ... (T_T) lepas tu kat Teluk Intan pulakkkk... omaiiiii omaaiii ... kiorang singgah Teluk Intan melawat kezen Laiqah yang sakit mata. Mr. Imran, hope you will get well soon bradah! Kitorang sampai, dia tengah sedap turu (tido) .. so takde la nak kacau, lepak2 kejap dalam 20 minit, kitorang punterus gerak ke Swiss Garden Damai Laut Lumut Perak Malaysia.

Sebelum sampai ke destinasi, kitorang stop kejap kat Giant Lumut , ade kedai Mr. Cendol, nak makan dulu sebab kitorang blom makan tengah hari. Tahun lepas kitorang makan kat situ, punye la sedap, skarang ni aku tatau laa.. ape yang spoil, maybe management tukar, semuanya dah ready made, pastu kedekut tak macam dulu. nyesal makan kat situ, lepas ni takde dah aku nak makan kat situ lagi dah =p

Jalan nak masuk ke hotel swiss garden ni kene lalu kebun kelapa sawit tau, mase masuk je kejalan tu. ade 4 biji kereta kereta aku no.2 , so aku perasan 4 kereta ni punye la pecut, sebab nak kejarkan check in, mase tu dah pukul 4. punye lah bedesup .. tapi bile dah nak sampai ke hotel , ade 2 cabang jalan, aku pernah tido kat situ so aku tau jalan yang mane perlu aku ambik, kesian kat kreta depan, diorang salah masuk and terpaksa u-turn hahahah, dan sekarang aku dapat tempat first dalam acara amazing race check in ... sampai je kat lobi, mami laiqah dah ready nak terjun pastu lari pegi check in, sekali sampai je, umang aii.. punye ramaiiiiiiiiiiii!! tabley buat ape la.. kene beratur.. tapi alhamdulillah tak lama.

Haaaa lupe mention, sepanjang kitorang on the way ke sini, kitorang dengar rodio, berapa puluh kali entah kluar lagu Diandra Junaidi (betulke aku sebut ni) - Angkasa , so adalah lebih afdhal, korang pasang lagu tu, and baca balik entri ni, baru feel hahahahaah..

Dapat je bilik, kitorang dapat bilik 2 katil single.. agak terperanjat, kitorang mintak tukar bilik.. and yeahh dapat..  mari kita nengok reaksi Laiqah main kat dalam bilik hotell

Laiqah punye suke laaa, ni yang rasa nak pindah terus dalam hotel je hahahahah, boleh tak? malam tu kitorang tak kluar, kitorang maklan KFC yang dibeli masa kat giant tu, makan sampai muntah hahahaah..malam tu layan cerita jackie chan ngan owen wilson, penat sangat nak kluar, sebab seharian driving and tempuh jam.

Esok paginya , pkl 7.00 dah kluar bilik sebab nak gi bekfes buffet.. weheeeeeeee.. best woooooo, abah laiqah makan tak pandang kiri kanan dah. Laiqah makan pastri aje. Masa makan tu Laiqah dapat kawan baru, ape lagi , menjoreng le makcik tuu hahahah.. lepas tu kitorang gi pantai lepak2 and main kat taman permainan.
 
Aisy Laiqah menyerang hidung abah dia hahahahahah

Petangnye kami ke teluk senangin, sebelah dengan Damai Laut, teringin jugak nak nengok bagaimane ghopenye teluk senangin tu. Sampai2 je, kami teruja dengan pinti gerbang nya, tapi kecewa dengan tahap kebersihan pantai, kalau pantai tu ade orang manage and jaga, sure debong macam teluk batik, airnya cantik lagi, and pkok2 hijau sepanjang pantai. Tapi sampah banyak, and ade bau busuk sampah... potong stim. Tapi yang bestnye, kat sana ade jual pelampung, and abah and mami Laiqah belikan Laiqah pelampung warne pink... shweeeeet kan.

Keesokan paginya, Laiqah mandi pool weeee

Seronot Laiqah heheheh, tengah hari tu kitorang check out.. malamnya nak pi tido rumah makcik Laiqah kat Seberang Perak, sebelum gerak ke sana, kitorang ronda2 dulu kat Lumut, kereta dia ngalahkan orang nak parking kat Midvalley ko, punye la banyak.. last2 kitorang lepak kat waterfront aje. Sekali ade bende best kat sana! ade Kapal Perang RAHMAT .. ape lagi kitorang pun pi nengok

 best woooo

huhu Laiqah tengah hello-hello. gitu lah ceghitenyeee.. jadi kalau korang cuti tu, bawak le family pi jenjalan, jangan sebok nak amik gambau je ye hahahahah pis yowww =)

1 comment:

rusdisembak said...

dari swiss garden damai laut ke muzium dan pekan jauh tak? saya nanti first time nak gi tido kat swiss garden dengar cerita cam jauh je dari pekan lumut...