Monday, September 14, 2009

Balik Kampung : Clicks* Kucings & Macro

Salam guys,
Ape Khabar... wuhee dah nak raya.. hurmm Ramadhan pun dah nak abes.. terasa mcm baru minggu lepas je start berpuasa.. berat badan pun tak turun2 punnn.. hehehehhe.. camane le nak tutun... Mrs. B masak best sgt.. berebut2 cedok nasi ngan adik saya Fauzi uhhuhuhuuh.. Mrs. B plak tgh berusaha nak tronkan badan.. saya plak ikut sedak tekak je menchekik hohohohh..

Jumaat lepas saya balik kampung! bukan balik BP, tapi balik Peghok! heheheheh.. bestnye laa ade kampung baru... heheh ape orang cakap tu... refresh sket.. dh 27 tahun berpuasa di Batu Pahat, tahun ni ade lain sket. Alhamdulillah , lepas buka ari jumaat tu, saya dan Mrs. B gerak shoot 180 terus balik kampung heheheh..

Masa kat kampung ni laa.. Kak long si Mrs. B ni banyak bele kucing... uhuhuh sempat le saya mensnap gambo2 kucing ni ah..

Sila klik gambar untuk prebiu lebih besor
lepas tu, say keluar rumah plak.. igt nak macro serangga2 yang ade di sekeliling rumah.. ni lah antaranye
tgh dok khusyuk saya macro gambar bawah ni...

anak buah saya si Amirul ni terjah pokok pandan ni dok cuba nak tangkap ape yang saya nak snap ni haa.. terkejut saya.. gugur kejap jantung hahahahha... Amirul ni penyeri hati kami sekeluarga .. kalau takde dia  ni, tak best laa balik kampung.. tu laa.. dia curious sangat saya gi amik gambar2 serangga ni... tu yang dia terjah nak tangkap je  belalang tu... hahahaha .. hai amirul.. amirull.. rindu Lek kat ko Amirul .. =)
Lek tu Uncle/Aunty dalam bahasa Jawa Perak ni... huuhuh kat Batu Pahat, Wak je yang saya tahu.. heheheh 
gambar bawah ni amik kat bendang. diorang dah tuai padi.. and dah bakar dah bendang tu...skang proses nak tabur baja.. mase ni dalam pukul 10 pagi kot, saya guna Apperture besar untuk amik gambar ni =)













































heheheh tu laa dia pengalaman balik kampung =)


contact biszign
flickr biszign

8 comments:

Razali said...

Huyoh! Berbokeh2 nampak. Apa rahsia anda?

Adoi syok tol cite orang baru kawen ni.. Tape tape...

burt said...

aku sgt jeles dgn gambar2 macro sbb aku takde lens macro...tunggu ar aku beli lens macro siap kau hehehhe...neway gambar lalat tu cantik...senang cite macro nya gambar mmg cantik ar errrr geram hahahha

Anonymous said...

hahahahahhahahhaaa.....
amirul..amirul......
nakal laaa ko ni.......
=)


lek anum

Biszign said...

ayie : uhuhuh lagi mau tanyaa kaa.. bukan ente yang ajar ana kaa uhuhuh =)

burt : bro! aku tak pakai lense macro pun bro.. aku pakai kit lense d60 aku je.. 18-55 tu je.. alah.. ko pakai raw file, set focus untuk point setting, pastu, ko pegi kat subjek sedekat yang boleh..pastu ko focus.. then shoot terus.. ..pastu crop je kat photoshop bagi besar..pasal raw file memang besar

Mrs. B : uhuhuh amirul nakal yang best =)

burt said...

owh ye ke bro thanks for the tip bro

burt said...

owh ye ke bro...leh cuba ni thanks for the info

Fly said...

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. cool shot..

Biszign said...

Selamat Hari Raya bro! Maaf Zahir Batin juga.. Thnx!