Thursday, November 20, 2008

Glowing Text Experiment

Glowing text with ripple effect reflection:


I did the fonts using Outer glow effect + Gaussian blur + motion blur + radial blur (zoom).
For the glowing white vector, I used pen tool + outer glow.
And for the reflection , I used transform tool (horizontal reflect) + transform tool (skew) + motion blur + lowering the opacity and smudge tool..
I think you guys already get the idea how to do it.


Glowing text with depth of field effect.


The fonts and the glowing white vector is the same like above,
to make the depth of field effect, I duplicate the layer, bring it to front.. enlarge it and apply gaussian blur.
and there you have it, a quick depth of field effect.

:::I think it's time to change my blog's theme huhuhuhu... I like to Glow it Glow it, I like to Glow it Glow it:::

8 comments:

rampage said...

Bro, U guna photoshop ker. Rampage guna Ulead photoimpact tak leh buat...dah try.

biszign said...

aah bro, saya guna Adobe Photoshop CS3 , older version pon boleh..
Ulead photo impact ye, saya pernah jugak pakai, basic tools saya rasa photoimpact ade mcm photoshop.. maybe tool name tool berbeza sket, tak pasti tang tu.. bro try buat yang mane ye?

Dj Epoi said...

hehehe bernas2 Idea adik apai ni....
Tahniah...

apai buat satu design cam tu...just tulis DJ EPOI...nk wat T shirt baut Krew2

Tq

rampage said...

second pic...nampak gempak cikit from 1st pic, tapi asyik tak jadi...version photoimpact for vista ni pelik sikit...nak edit gambar buat background edit pon susah...tak macam ver 11(for XP)ver 12(vista).

biszign said...

owh depth of field effect eh...
ok...masalah tang lighting ke blurring?

kalau lighting/glowing, kene cari function outer glow, atau sinaran luar... bile apply outer glow, kene main color sebab selalu color default dia warne kuning cair (dalam photoshop) , tukar color yang agak2 kene ngan fonts tu, pastu control spreading dia, kalau kurang menyerlah, boleh duplicate the same layer 2-3 kalli sampai menyerlah, dan main2 layer punyer blend mode kepada overlay/soft ligt/screen ... mana2 yang sesuai..

untuk depth of field effect, bro kene copy layer yang dah siap glow tu... besarkan dan turunkan kebawah... baru blurkan guna motion blur/gausian blur, atau pun guna blur tool (icon tool mcm titis air) bro gesek je kat layer fonts yang baru tu... nanti dia akan blur...

biszign said...

depth of field ni mcm effect kita amik gambar pakai camera DSLR, ataupun digital camera biasa function "Macro shot" dimana kita fokus kat satu bende tu, dan bende lain blurr

biszign said...

Dj epoi : nak yang camane bro? yang ade reflections ke?

nanti nak print t-shirt pakai rubber block ke? pakai digital printing?

kalau pakai rubber block, takley nak buat effect glowing tu..

kalau digital printing boleh.. xpe nanti saya designkan ye.. =)

Dj Epoi said...

Tq Apai...aper sajer....janji gempaq...